Hvad er hundezoneterapi

Zoneterapi har været anvendt til mennesker i flere tusinde år.

I Danmark kendes zoneterapi bedst som en massageform på fødderne, der stimulerer fordøjelse, immunsystem, nervesystem og energisystem.

Zoneterapi bringer balance både i krop og psyke.

Det er blevet så anerkendt, at hver fjerde dansker bruger zoneterapi, og Sygekassen Danmark giver tilskud til det og i langt de fleste sundhedsforsikringer er zoneterapi dækket. 

Visse forsikringsselskaber dækker også zoneterapi til hunde.

Det har vist sig, at hunde nyder lige så godt af zoneterapi som mennesker. Når hunden får zoneterapi, foregår det på bagpoterne. Her kan man på samme måde som til mennesker stimulere hundens fordøjelse, immunsystem, nervesystem og energisystem.

Vi her i Sammenslutningen har gode erfaringer med ikke alene fysiske problemer, men også adfærdsproblemer som fx angst, frygt og aggression.

Hver fjerde dansker bruger selv zoneterapi for fx:

 • Allergi og intolerance
 • Rygproblemer og andre smerter
 • Fordøjelsesproblemer
 • Betændelser fx ørebetændelse
 • Fertilitetsproblemer
 • Stress
 • At bevare et godt helbred: styrke nervesystem, fordøjelse, kredsløb og energi

Hvordan foregår det?

Det er forskelligt fra hundezoneterapeut til hundezoneterapeut om du og din hund kommer hos terapeuten eller om terapeuten kommer hos jer. Det aftaler du med din terapeut.

Inden din hund skal have zoneterapi, vil du normalt modtage et spørgeskema, som vi beder dig om at udfylde og returnere. Så er vi nemlig bedst klædt på til at tage vare på din hund. Den er udgangspunkt for den journal, som skal laves på din hund.

Når din hund får zoneterapi, foregår det oftest på en briks eller et sted, hvor den er tryg fx sofaen. Du er til stede ved din hund hele tiden og hjælper den, så den får en god og tryg oplevelse.

Det er også almindelig praksis, at du får tilbud om at blive instrueret i hvilke zoner og punkter, du selv kan bruge for at hjælpe din hund.  Det er typisk noget du og din hund kan hygge jer med hver dag samtidig med, at du hjælper den. Det drejer sig typisk om ca. 10 min. pr dag.

Mens din hund får zoneterapi, kan der opstå visse reaktioner, som kan være tegn på, at man arbejder på en øm zone og dermed en ubalance. Det kan fx være, at hunden rejser ørerne, spærrer øjnene op, kommer med lyde, trækker poten til sig osv.

Din hund kan også undervejs få luft i maven og prutte eller få rumlen i maven. Øjne og næse kan også begynde at løbe, som tegn på, at der er sat gang i kroppens processer.

Det hele varer ca. 60-70 minutter med samtale, zoneterapi og instruktion. Første gang kan hunden have svært ved at slappe af, da den ikke ved, hvad der skal ske og synes, det er mærkeligt at blive rørt på poterne.  Så det er en god ide, at du vænner din hund til at få nuset særlig bagpoter inden første besøg. Men de fleste hunde vil allerede fra første gang slappe af og nogle falder endda i søvn.

Ved ældre og svækkede hunde kan det være nødvendigt at give kortere tid zoneterapi, da de kan være mere påvirkelige.

Hvordan reagerer min hund på zoneterapi?

Din hund kan få forskellige reaktioner efter zoneterapi:

 • Øget tørst
 • Øget afføring og urinering, der kan have en anderledes konsistens, farve og lugt
 • Ændring i appetit
 • Mere eller mindre energi
 • Opblussen af eksisterende symptomer, som kan vare fra umiddelbart efter zoneterapi og et par døgn frem
 • Gamle symptomer kan dukke midlertidigt op, men forsvinder hurtigt igen
 • Let svimmelhed eller kvalme

Alle reaktioner er positive, da de viser, at hundens krop reagerer på zoneterapien.

Hvor mange gange skal min hund have zoneterapi?

Din hunds tilstand, problem og reaktion afgør, hvor mange gange den skal have zoneterapi. Ved en akut situation vil 1-2 gange oftest være nok. Ved kroniske tilstande skal der måske bruges 4-6 gange.

Nogle hundes tilstand kræver vedligeholdelse med zoneterapi hver 4.-6. uge.

Hunde som får livsvigtig medicin for fx diabetes eller nedsat stofskifte, vil kun få zoneterapi i samråd med dyrlægen, da zoneterapien kan bevirke, at der skal reguleres i medicinen.

Husk: Hvis du er i tvivl om din hund er syg, skal du altid opsøge dyrlæge!

Du kan læse mere om den forskning, der er lavet om bl.a. zoneterapi og akupressur rundt omkring i verden på denne side: www.pubmed.com

Vil min hund ligge stille?

Hunde synes, det er dejligt at få zoneterapi. Den første gang kan de godt være skeptiske, men de falder hurtigt til ro, når de mærker, at man kun vil dem det godt.

Bufas blev hurtigt stresset

Bufas startede til zoneterapi, da hun ofte og hurtigt blev stresset, fordi hun blev så glad – det lyder mærkeligt, at det skulle være et problem, at hunden er for glad, men det var det for hende. 
Hun kunne slet ikke slappe af, hvis vi havde gæster eller mødte andre mennesker, og hun kunne på ingen måde sidde stille og bare forholde sig i ro. Fx gav hun sig ofte til at skrige, hvis vi eksempelvis skulle sidde stille, når vi fik instrukser til hundetræning,
Nu har vi i stedet, efter 4 behandlinger, fået en hund, som virker langt mere tilpas, afbalanceret og glad.
Hun bliver stadig glad ved besøg, men nøjes med at blive glad og ikke stresset. Hun kan være i sig selv, hun er mere fokuseret til træning, og hun er blevet mere social derhjemme – som om at hun har større overskud til andre.

Hvis du vil vide mere om zoneterapi til hunde findes disse to bøger, som er de eneste på markedet.

Tryg og tilfreds

Zoneterapi og akupressur til hunde - en lærebog